(UPDATE) Een trage website is ‘killing’ als het gaat om de gebruikers ervaring. Tegenwoordig is dat niet meer nodig en er zijn zeer veel ’tools’ en tricks om je WordPress website of Woocommerce winkel een snelheid-boost te geven. Ik laat er een aantal de revue passeren om je WordPress installatie supersnel te maken, maar benadruk dat de belangrijkst factor je hosting is. Zie de pagina snelle hosting. Gebruik de Pingdom Website Speed Test om de voor- en na situatie te beoordelen.
Ronduit de belangrijkste factor die de laadsnelheid van je website bepaalt is je hosting. Ga voor een hosting bedrijf die zijn servers heeft op de locatie waar jouw potentiële bezoekers en klanten zitten. Heb je veel buitenlandse traffic ga dan voor een CDN optie. Ga voor een hosting bedrijf die gebruik maakt van server cache. Dit is veel beter dan welke cache plugin die je kan installeren op je website. Heb goede ervaringen met Siteground. Zij hebben uitstekende server cache en je kunt gebruik maken van hun Cloudflare CDN optie met railgun. Railgun zorgt weer voor een snelle verbinding tussen de server en het CDN netwerk. Ga je rechtstreeks naar Cloudflare dan betaal je $ 200,- voor Railgun. Bij Siteground is dit een gratis optie.
De PHP versie kun je (meestal) via je hosting account instellen. Veel (oudere) WP installaties draaien nog met een verouderde PHP versie (5.3/5.4/5.6) en de switch naar de nieuwere versies levert al snel een winst op van 200%. Check vooraf wel of de plugins die je gebruikt geschikt zijn voor een PHP upgrade. Dit kun je doen met de plugin The Compatibility Checker. De plugins die niet meer mee kunnen zou je moeten vervangen door een moderner alternatief.
Onderschat dit onderdeel niet. Optimaliseer de foto’s voordat je ze upload naar je website. Maak ze net zo breed als dat ze op de site afgebeeld worden. Dit kan bijvoorbeeld met Photoshop, maar ook met een gratis online programma als pixlr.com. Heb je te maken met oude uploads, dan kun je die bewerken d.m.v. de plugin Imsanity. Gewoon doen.
Heel simpel gezegd, cache is tijdelijk opgeslagen data die gebruikt wordt voor het sneller laden van de website pagina. Je hebt veel cache plugins. Betaalde en onbetaalde. Denk aan WP Rocket, WP Super Cache, W3 Total Cache, Autoptimize etc. Je kunt het net afschuimen op zoek naar allerlei vergelijkingen, maar mijn keuze gaat uit naar de plugin Swift Performance Lite. Dit omdat deze plugin op de sites die ik beheer fantastische resultaten geeft en het is een cache plugin die na installatie direct zijn werk doet. Dus geen moeilijke configuratie trajecten met tegenvallende resultaten.