Echte Meneer®

Twitter Facebook Linkedin Hart icon

Copyright © 2023 - Echte Meneer

Google Analytics, Hosting, Wordpress-blog

Snelle WordPress website in 5 stappen

featured post image

De laadsnelheid van je website is om vele redenenen belangrijk! Belangrijkste is natuurlijk de gebruikers ervaring van bezoekers die door je website navigeren. Zeg zelf, niets is zo frustrerend als pagina’s die langzaam laden. Bezoekers en klanten zijn snel weg. Maar ook Google kijkt of je website niet te traag is en zal zijn beoordeling meenemen als ranking factor. Een trage website is tegenwoordig niet meer nodig. Hier een 5 stappen plan om je website een snelheid boost te geven!

gtmetrix

Stap 1 – Check de snelheid

Ga naar gtmetrix.com en laat je website analyseren. Kijk naar hoe zwaar de pagina is (Total Page Size in MB). Kijk naar mogelijke verbeterpunten als het optimaliseren van afbeeldingen. Check The Waterfall Chart (klik op tabje) en kijk hoe lang het duurt voordat sommige assets (scripts) geladen worden en waar e.v.t. verbeterpunten liggen. Ook kun je in deze Waterfall zien hoe lang het duurt voordat er een reactie van de server komt als je website adres opgevraagd wordt. Dit moet onder de 300ms liggen. Zoniet dan moet je jezelf afvragen of je bij een goede en moderne hosting partij zit. Je kunt deze analyse als begin situatie vastleggen.

gtmetrix waterfall

Stap 2 – Pas te grote afbeeldingen aan

Het plaatsen van te grote afbeeldingen is nog steeds de hoofdoorzaak van een trage website. Afbeeldingen die weergegeven worden in een breedte van 500px worden achteloos opgeladen in breedtes van 2000px of meer. Zijn dit slechts een aantal afbeeldingen dan kun je deze via de ingebouwde functie van WordPress schalen naar de goede breedte. Hiervoor ga je naar de bewuste afbeelding in de media bibliotheek en pas je de breedte aan. Je kopieert de nieuwe url van de afbeelding en die plaatst in de layout waar de afbeelding gebruikt wordt. Heb je nu veel afbeeldingen die te groot zijn dan kun je beter een compressie plugin gebruiken. Bijvoorbeeld die van Shortpixel.

Na deze aanpassingen op de afbeeldingen doe je weer een check via gtmetrix.com

shortpixel plugin

Stap 3 – Check je PHP versie

PHP is de scripttaal die gebruikt wordt bij WordPress. Het is belangrijk om goed na te denken over de PHP-versie die je gebruikt. De laatste PHP-versie heeft namelijk belangrijke voordelen, zoals meer snelheid, meer functionaliteit en minder belasting op je beschikbare resources. Voor WordPress websites wordt versie 7.3 aanbevolen. De PHP versie stel je in via je hosting account. Wil je gaan switchen van een oudere versie naar 7.3 dan moet je eerst een check doen of de geïnstalleerde plugins compatibel zijn met deze nieuwe PHP versie. Zijn plugins verouderd of worden ze niet meer onderhouden dan moet je vervangen door andere plugins. De compatibility check doe je met de PHP Compatibility Checker plugin.

Na deze aanpassing doe je natuurlijk weer een check via gtmetrix.com.

php compatibility checker plugin

Stap 4 – Voorkom laden van onnodige assets

Je kunt in de Waterfall van gtmetrix.com zien welke assets geladen worden. Assets zijn scripts die geladen worden op de pagina. Dit kan een Google Analytics script zijn, maar ook letterfonts en CSS styling bestanden. In sommige WordPress themas (Bijvoorbeeld in Enfold theme) en ook in Page Builders (Oxygen) kun je aangeven welke assets gebruikt worden en geladen moeten worden. Is die optie er niet dan kun je met de plugin Asset CleanUp: Page Speed Booster inregelen welke assets op welke pagina’s geladen moet worden.

Na deze aanpassing doe je natuurlijk weer een check via gtmetrix.com.

Stap 5 – Hosting en caching

Caching is het tijdelijk opslaan van data die hergebruikt kan worden.
Caching kan met een plugin, maar die zijn meestal lastig te configureren en kunnen je website breken als je iets verkeerd instelt. Een goede moderne hosting partij biedt server cache aan. Veel sneller en veel betrouwbaarder.
Zie het als een stuk geheugen wat aan de voorkant van een webserver zijn caching werk doet.
Varnish is een populaire web caching server techniek en kan je website tot 6x sneller maken. Daarnaast heb je technieken als Redis en Memcached. Niet beschikbaar voor je? Misschien is het tijd om te switchen naar een hosting provider die wel deze caching methodes aanbiedt.