14 september 2018

Een solide WordPress website bouwen doe je zo

Als je nieuw bent met WordPress is het verleidelijk om gewoon lekker aan de slag te gaan met tekst en afbeeldingen en kun je in no-time een website in elkaar zetten. Toch is het verstandig om bepaalde zaken in orde te hebben zodat je later niet tegen problemen aanloopt en je langer profijt kunt hebben van je website.  Zeker als je website meer is dan alleen een hobby, maar een onderdeel van je eigen onderneming is dit cruciaal. Ik zal in deze post een aantal richtlijnen en tips geven hoe je een solide WordPress website kunt bouwen.

solde start wordpress

1) Begin met een schone/verse WordPress installatie

Bouw geen sites over oude sites, maar start met een verse installatie. Dit geldt ook voor de database. Je kunt een laatste versie van WordPress in de taal die je wilt downloaden. Gebruik deze link voor een Nederlandse versie.

2) Maak een child thema van je gekozen thema

De kans dat je wijzigingen wil gaan aanbrengen in de code is misschien gering, maar als je bij de start een child thema maakt dan blijft deze mogelijkheid bestaan, zonder dat je wijzigingen verdwijnen bij een update van je thema. Een child thema kun je met een plugin aanmaken en sommige thema’s leveren child thema’s (Bijv. StudioPress(Genesis) en Elegant Themes (DIVI)).

Als je WooCommerce wil draaien voor je webwinkel dan is een child thema een absolute must, omdat je dan zeker aanpassingen wil doen in de PHP code.

Heb je bescheiden aanpassingen te maken in je PHP code en heb je geen child thema gemaakt dan kun je dit ook doen via de plugin code snippets.

Heb je alleen aanpassingen in CSS en JS dan kun je deze waarschijnlijk (afhankelijk van je thema) kwijt in de Customizer van je thema.

3) Installeer een beveiligingsplugin

WordPress is tegenwoordig een stabiel product, maar blijft kwetsbaar voor hacks. De belangrijkste factor als we het hebben over beveiliging is in handen van je web host. Zij beheren de server waar jouw website of webwinkel op draait. Dus informeer bij je host wat zij voor beveiliging maatregelen ingesteld hebben. Daarnaast kun je er zelf veel aan doen door het installeren van een beveiliging plugin. Zelf werken we met iThemes Security. Het is belangrijk dat je deze goed configureert. Bijgaand een link naar hoe je dit aanpakt.

4) Maak regelmatig een backup

Ga in ieder geval na bij je host hoe en wanneer zij een back-up maken van je website en hoe deze terug te zetten. Het is wel noodzakelijk dat je hiernaast zelf ook regelmatig een back-up maakt van je website. Mocht er een probleem zijn bij je host dan kun je altijd teruggrijpen op bestanden die je zelf hebt opgeslagen. Dit back uppen kun je met een plugin als UpdraftPlus doen. Je kopieert je bestanden naar bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive.

5) Begin direct met SEO

Maak SEO direct een onderdeel van je website activiteiten. Dit scheelt een hoop reparatiewerk achteraf. Er zijn een aantal plugins waarmee je SEO kunt aanpakken waar Yoast SEO waarschijnlijk de bekenste van is.

 

Als je rekening houdt met bovenstaande punten kun je lang en probleemloos aan de slag met je website of webwinkel. Heb je specifieke vragen over WordPress stuur dan een mail naar Echte Meneer.