13 april 2017

WordPress – SEO en backlinks.

Links zijn super belangrijk voor je Google ranking. Backlinks naar jouw website zijn essentieel voor een hoge positie in Google. Hier ga ik in op backlinks en daarnaast leg ik uit wat gebroken links zijn en hoe je deze kunt herstellen.

SEO en Backlinks

SEO Backlinks zijn de links die te vinden zijn op andere websites en sociale media die linken naar jouw site. Het hebben van goede backlinks is belangrijk als het gaat om je positie in het Google ranking systeem. Een goede backlink staat op een (populaire) site die hoog in de Google ranking staat (die als relevant beschouwd wordt). Zo versterkt een goede backlink jouw positie in de zoekmachine van Google. Het tegenover gestelde gebeurt als je  backlink op een website staat die Google in zijn meetsysteem laag waardeert.

Als je een website beheert die al een paar jaar oud is, weet je misschien niet meer waar je backlinks terecht gekomen zijn.

Welke websites hebben links naar jouw website? Het leuke is dat je dit kunt checken. Er zijn verschillende betaalde, maar ook onbetaalde mogelijkheden om deze check te doen. Bijvoorbeeld op de site Backlinkwatch. Deze website met zijn ietwat schreeuwerige uiterlijk doet precies wat we nodig hebben. Plak de URL van je website in het zoekvenster en zie welke websites een link naar jouw website hebben.

 

Wat kun je ermee? Je kunt de links volgen en zien hoe je vermeld wordt, hoe je als bedrijf weergegeven wordt. Soms blijkt de informatie die erbij staat gedateerd en is toe aan vernieuwing.

Om inspiratie 🙂 op te doen zou je ook kunnen kijken wat je directe concurrenten voor backlinks hebben. Voer hun URL in het backlink zoekvenster in en zie waar ze allemaal vermeld staan. Sommige links zullen vast en zeker ook interessant zijn voor jouw bedrijf waarop je kunt kijken of je deze partijen kunt benaderen om ook jouw website link een plek te laten geven. Zo bouw je langzaam, maar zeker, toe naar een betere positie in het Google ranking systeem.

 

Gebroken links

In de loop van de tijd zul je veel veranderen aan je website. Je geeft een pagina een andere naam, wist een aantal Nieuws items etc. Deze gewiste items zijn door Google geïndexeerd en de SEO links zijn nog steeds te vinden in de zoekmachine van Google. Dit geldt natuurlijk ook als je een nieuwe website hebt laten maken. Klik je na een zoekactie op deze links dan kom je op de 401 error page van je huidige website. Maar je kunt deze gebroken links ook omleiden naar je hoofdpagina of andere pagina’s.

Vind eerst de alle pagina’s die Google geïndexeerd heeft. Dit doe je door in het zoekvenster van Google te typen site:jedomein.nl.

Zo verschijnt er een overzicht van alle pagina’s. Je kunt nu de links afgaan of ze nog goed werken of dat je ze beter kunt omleiden naar een andere pagina. Dit omleiden kun je doen met een plugin (bijv. Simple 301 Directs), waarbij je de gebroken link en de nieuwe link intypt.

 

Mocht je vragen hebben over backlinks of wil je dat Echte Meneer je gebroken links aanpakt stuur dan een mail naar Echte Meneer.