Echte Meneer®

Twitter Facebook Linkedin Hart icon

Copyright © 2023 - Echte Meneer

Caching, Hosting, Optimalisatie, Plugins

WordPress Snelheid Optimalisatie – De Praktische gids (2022)

featured post image


WordPress Snelheid Optimalisatie is niet zo moeilijk. Je hoeft het alleen maar goed op te zetten door de juiste tools te gebruiken, goede keuzes te maken en consequent te zijn in hoe je geoptimaliseerde posts en pagina’s maakt. In deze WordPress Snelheid Optimalisatie – De praktische gids (2022) zal ik mijn snelheid optimalisatie trucs en inzichten delen.

1) Hoe goed (of slecht) is uw hostingprovider voor uw laadsnelheid?

Voor WordPress Snelheid Optimalisatie heeft uw site een goede basis nodig. Als je op een goedkoop shared hosting plan zit zal de website waarschijnlijk niet presteren. Je deelt dezelfde resources met honderden andere sites. Sommige providers geven liever geld uit aan het promoten van hun crappy hosting plannen in plaats van te investeren in solide, moderne server technieken. Dus, wees verstandig en investeer in een kwaliteit hosting provider.

Als je een site of online winkel in Nederland hebt kan ik Vimexx aanbevelen. Uitstekende kwaliteit in snelheid en service. Als u op zoek bent naar een ‘managed’ hosting oplossing dan raad ik Kinsta of Savvii aan.

Moderne hosters bieden server cache oplossingen zoals Redis, Varnish of Memcached. Als geen van deze beschikbaar zijn bij je huidige host kun je beter afscheid nemen. Controleer altijd de PHP versie in je hosting account. Zet deze altijd op de hoogste, betrouwbare versie.

Als u de snelheid van uw huidige hosting provider wilt controleren, gebruik dan de dotcom-tools monitor.

2) Heb je een CDN nodig?

Een CDN (Content Delivery Network) slaat kopieën van uw assets (afbeeldingen, CSS en JS-bestanden) op verschillende servers over de hele wereld op. Het slaat deze bestanden ook op in een cache, waardoor uw website sneller laadt. Uw website zal dus ook snel laden in Australië en Moscou.

Content Delivery Network

Heeft u een CDN nodig? Dat hangt ervan af. Als uw publiek wereldwijd is, is het verstandig om te investeren in een hoster met een CDN optie. Siteground bijvoorbeeld biedt een gratis CDN. Als je je richt op een meer lokaal publiek, vergeet dan het krijgen van een CDN en kies een hoster met een server in de regio.

3) Kies een licht en goed gecodeerd thema

Er zijn verschillende dingen te overwegen bij het kiezen van een WordPress thema, maar in termen van snelheid optimalisatie ga voor het thema dat niet is uitgerust met allerlei functies. Ga voor een lichtgewicht WordPress thema. Ik adviseer GeneratePress, Astra of het Hello thema (als je bouwt met Elementor). Ze zijn klein in Kb en vormen een goede basis om mee te beginnen. En upload geen extra thema’s die je niet zult gebruiken. Hou het strikt bij één theme en een child theme als je van plan bent om bestanden te veranderen tijdens het bouwen van je site.

Hello Theme

4) Kies je plugins zorgvuldig uit

Wees je bewust van de specifieke functie die je nodig hebt in een plugin. De meeste plugins hebben (teveel) opties en zijn soms slecht gecodeerd. De meeste functies zul je waarschijnlijk niet nodig hebben of gebruiken. Ga voor de plugin die slechts een enkel ding heel goed uitvoert en goed onderhouden en vertrouwd is. Inspecteer de lijst van plugins die je gebruikt en beslis of ze nog nodig zijn.

5) Optimaliseer de afbeeldingen

Ik zie veel online bureaus die WordPress diensten verkopen terwijl hun eigen site niet geoptimaliseerd is voor afbeeldingen. Het optimaliseren van uw afbeeldingen zal een GROOT effect hebben op de prestaties van uw website. Het is natuurlijk wenselijk om zo min mogelijk KiloBytes te hebben met behoud van kwaliteit. Een JPG (of JPEG of jpeg2000) bestand is gecomprimeerd (compressie = “lossy”) en kleiner dan een PNG bestand (compressie = “lossless”). Gebruik PNG als je de transparantie nodig hebt. Voor nog verdere optimalisatie kun je denken aan het gebruik van Webp afbeeldingen. Tegenwoordig ook ondersteund in de meeste browser versies.

Tenslotte hebben we de SVG, wat staat voor Scalable Vector Graphic. De naam zegt het al. Een vectorbestand (geen pixels) dat je kunt schalen zonder kwaliteitsverlies. Met name te gebruiken voor iconen op je website. Om SVG afbeeldingen te gebruiken moet je een extra plugin installeren, de Safe SVG plugin zorgt ervoor dat de SVG bestanden worden “gezuiverd” van mogelijke XML gevoeligheden. SVGs zijn ook aan te raden voor een altijd scherp site logo.

Als je weet welk formaat je moet gebruiken, dan beslis je op welke breedte je de afbeelding in de lay-out wilt invoegen. Nadat je de grootte van de afbeelding hebt aangepast, maak je het proces af door de afbeelding te comprimeren met de geweldige online tool compressor.io

6) Gebruik de beste caching plugin voor WordPress Speed Optimization

Ik gebruik de gratis Simple Cache plugin en krijg zeer goede resultaten. Er zijn geen echte instellingen om de plugin te tweaken. Het is gewoon plug & play. Dus, je zult niet gefrustreerd raken door het begrijpen van 50+ instellingen die je zou kunnen krijgen met andere caching plugins. Het doet gewoon het werk.

Resultaten zijn op gelijke voet met WP Rocket, die is een premium plugin. De Simple Cache plugin is een beetje een verborgen juweeltje in de wereld van snelheid optimalisatie.

7) De plugin Perfmatters voor meer controle

WordPress laadt een heleboel dingen zelf. Perfmatters helpt om sommige van deze automatische ladingen uit te schakelen en vermindert het totale aantal HTTP verzoeken en de paginagrootte.  Het heeft ook een ingebouwde script manager, zodat u niet benodigde scripts op bepaalde pagina’s kunt uitschakelen.

Perfmatters heeft veel mogelijkheden, dus ik nodig je uit om naar hun site te gaan en het allemaal te verkennen. Met behulp van de plugin Perfmatters ben je goed uitgerust om de laadsnelheid te verbeteren.

perfmatters plugin

8) Page builders en Gutenberg blocks

Als je ultieme prestaties wilt, moet je het bij Gutenberg blokken houden. Het zal altijd een snellere laadsnelheid geven. Lees meer over Gutenberg extensies in onze blog post.

Paginabouwers zijn overvoerd met te veel DOM-elementen en scripts. Het probleem met Gutenberg blokken is de uitdaging om mooie ontwerpen te maken. Op dit moment is het gewoon te moeilijk en op geen enkele manier zo flexibel als een page builder zoals Elementor of Brizy.

Maar het is zeker mogelijk om snelle laadtijden te bereiken met gebruik van page builders. Concentreer je gewoon op de bovenstaande stappen en doe het werk. De resultaten zullen komen.

9) Checking de resultaten in GTmetrix

Vergeet niet om de voor en na pagina snelheid vast te leggen. Ga naar GTMetrix.com. Als u zich aanmeldt voor een gratis account kunt u een andere serverlocatie kiezen. Maar raak niet geobsedeerd door cijfers. Het gaat er niet om de hoogste score te halen. Het gaat erom dat uw publiek een website ervaart die sneller laadt.

GTMetrix Report

10) Heb je liever assistentie bij het optimaliseren van de laadsnelheid?

Specifieke websites hebben specifieke maatregelen nodig. Als je de laadsnelheid van je website of webshop serieus neemt (en Google waardeert dit) en hulp nodig hebt, neem dan contact op!